PoVITAj nowy dzień z energią i dobrym humorem!

Postaw na połączenie starannie dobranych płatków z pełnego ziarna owsa,
kawałków suszonych owoców oraz mleka. W naszych recepturach znajdziesz jedynie
starannie dobrane i sprawdzane pod względem bezpieczeństwa żywności składniki.
Poznaj kilka naukowych ciekawostek o składnikach, które znajdziesz w naszych owsiankach.

Poznaj moc naszych składników

PEŁNE ZIARNO OWSA

PEŁNE ZIARNO OWSA

Nasze płatki owsiane dostarczane są jedynie od polskich
dostawców. Pochodzą z przerobu pełnego ziarniaka owsa, który poddawany jest obróbce hydrotermicznej oraz płatkowaniu. Płatki NESVITA® charakteryzują się delikatną strukturą i są w pełni naturalne. Badania pokazują, że ze względu na proces produkcyjny i brak ingerencji w środek ziarna, ziarniaki owsa zachowują wszystkie wartości odżywcze i mogą być spożywane po zalaniu zarówno zimnym jak i ciepłym płynem. Płatki owsiane znajdziesz we wszystkich naszych produktach.

WYPIEKANE PŁATKI PSZENNE

Płatki pszenne to jedna z najbardziej znanych śniadaniowych przekąsek, z którą warto powitać nowy dzień! Pomagają zacząć dzień z energią i są niezwykle sycące. Mają ciekawy smak, są źródłem błonnika pokarmowego, a do tego idealnie sprawdzają się jako składnik owocowych owsianek.

W produktach NESVITA® płatki pszenne wypiekane są z odrobiną miodu. Aby miały więcej dobroczynnych właściwości, dodajemy do nich witaminy i składniki mineralne.

OTRĘBY OWSIANE

Otręby owsiane powstają z zewnętrznej osłonki ziarna owsu.
Mają ogromne pokłady błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, żelaza i witaminy B, co pozytywnie wpływa na organizm.

Otręby w owsiankach NESVITA® są naturalne i dostarczane jedynie od polskich dostawców. Pochodzą z owsa, który poddawany jest obróbce hydrotermicznej.

SIEMIĘ LNIANE

W jego małych ziarenkach kryje się wielka moc. Siemię lnianie
swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza bogatej zawartości składników aktywnych biologicznie. Główną rolę odgrywa tu błonnik pokarmowy. Dodatkowo w nasionach znajdują kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas oraz witamina B, C i E10.

W produktach NESVITA® wykorzystywane są tylko naturalne surowce.

TRUSKAWKI

Te słodkie owoce to nasza narodowa chluba! Są soczyste, mają cudowny kolor, a ich pestki znajdują się na zewnątrz miąższu. Zdaniem naukowców truskawki są bogatym źródłem witaminy C2, mającej właściwości antyoksydacyjne, oraz żelaza, które może przyczynić się do zmniejszenia zmęczenia, zapobiega niedokrwistości, a także bierze udział w prawidłowym pozyskiwaniu energii w procesach metabolicznych.

Truskawki w owsiankach NESVITA® pochodzą od polskich dostawców. Poddane są procesowi liofilizacji, który pozwala zachować kolor smak i wartości odżywcze jednocześnie odparowując wodę z owocu.

JABŁKO

W Polsce najbardziej znane odmiany jabłek to golden delicious, jonagold, szampion, gala i spartan. Naukowcy uważają te niepozorne owoce za bogate źródło polifenoli, błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych5,6 – zatem jedzcie je na zdrowie!

Jabłka w owsiankach NESVITA® pochodzą od polskich dostawców. Są to naturalne jabłka w formie suszonej, która nie zawiera żadnych innych dodatków.

MARCHEWKA

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To ogromne źródło beta-karotenu, które m.in. korzystnie wpływa na wzrok i skórę oraz wspiera układ odpornościowy9.

W produktach NESVITA® marchew otrzymujemy ze świeżego warzywa, które poddane jest suszeniu. To 100% produkt od polskich dostawców, bez żadnych dodatków.

ŚLIWKA

Śliwka suszona ma dużą zawartość błonnika, który w naturalny sposób wspiera pracę jelit. Suszone śliwki są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Właśnie dlatego wybraliśmy je jako dodatek do naszej owsianki.

W produktach NESVITA® znajdują się tylko naturalne owoce.

WIŚNIE

Wiśnie składają się w większości z wody i według badaczy zawierają także całą masę witamin i składników mineralnych oraz flawonoidów, które odpowiadają za intensywny kolor tych słodko-kwaśnych owoców.

W produktach NESVITA® znajdziecie jedynie naturalne liofilizowane wiśnie, bez żadnych innych dodatków.

CZARNA PORZECZKA

Czarna porzeczka to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C8.
Ten malutki owoc ma nie tylko właściwości prozdrowotne, ale również pomaga chronić komórki przed ich starzeniem.

Czarna porzeczka w owsiance NESVITA® pochodzi od polskich dostawców, do tego jest naturalnie liofilizowana. Nie ma żadnych dodatków, co pozwala jej zachować kolor, smak i wartości odżywcze.

MALINY

Maliny występują aż w 250 gatunkach. W Polsce najpopularniejsze są ich różowe odmiany – mające lekko orzeźwiający, słodkawy smak. Według badań te wyjątkowe owoce znane są ze sporej zawartości błonnika, witaminy A, C, E, PP i witamin z grupy B, a także ketonów malinowych o właściwościach odchudzających4.

W owsiankach NESVITA® znajdziecie polskie maliny bez żadnych zbędnych dodatków – po prostu naturalne owoce w suszonej formie.

MIÓD

Miód wielokwiatowy to idealne połączenie bogactwa „tysiąca kwiatów”. W składzie miodu znajdują się cenne składniki, które korzystnie wpływają na organizm, a sam miód ma właściwości prozdrowotne, antyoksydacyjne i przeciwgrzybicze1.

W produktach NESVITA® użyliśmy naturalnego, wielokwiatowego miodu, który powstał na bazie nektarów zebranych przez pszczoły z różnych roślin miododajnych rozkwitających na łąkach, polach i w sadach.

CYNAMON

Cynamon stosowany jest od tysięcy lat w indyjskiej ajurwedzie oraz tradycyjnej medycynie chińskiej jako składnik o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwbakteryjnym. Ma niepowtarzalny, lekko ostry smak oraz intensywny aromat, który idealnie współgra ze słodyczą polskich jabłek.

W produktach NESVITA® używamy jedynie w 100% naturalnego cynamonu.

MLEKO

Zdaniem naukowców w mleku znajduje się wiele witamin, których potrzebujesz. To również dobre źródło białka, tłuszczów i węglowodanów oraz składników mineralnych1 – m.in. wapnia ważnego dla mocnych kości i magnezu – kluczowego w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego oraz pracy szarych komórek.

Mleko w owsiankach NESVITA® pochodzi od polskiego dostawcy. W wyniku odparowania wody z 3% mleka, pozostaje mleko w proszku o 26% zawartości tłuszczu.


1 K. Żelazna, A. Popieralska: „Mleko i produkty mleczarskie w żywieniu człowieka”, Przemysł Spożywczy, t. 57, nr 10/2003, s. 26-31.
2 A. Wawrzyniak, M. Krotki, B. Stoparczyk: „Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw”, Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Zakład Oceny Żywienia, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Kierownik Katedry: prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger, Medycyna Rodzinna 1/2011, s. 22.
3 E. Gherbi: „Związki polifenolowe w owocach i warzywach”, Instytut Turystyki i Rekreacji, Akademia Wychowania Fizycznego, Dyrektor Instytutu: dr hab. prof. AWF Ludwik Mazurkiewicz, Medycyna Rodzinna 4/2011, s. 112.
4 A. Baranowska, K. Radwańska, K. Zarzecka, M. Gugała, I. Mystkowska: „Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.)”, Probl Hig Epidemiol 2015, 96 (2): 406-409.
5 A. Malik, B. Kiczorowska, J. Zdyb: „The content of phenolic acids in the edible parts of selected varieties of apples”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2009, 60 (4), s. 333–336.
6 A. Wojdyło, J. Oszmiański, P. Bielicki: „Chemical composition, phenolic compounds and antioxidant activity of three varieties of apple from organic and conventional farming”. J Res Appl Agric Engng. 2010, 55 (4), s. 173–177.
7 M. Ossowski, B. Nowakowicz-Dębek, Ł. Wlazło, M. Kasela: „Przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości miodu – badania wstępne”. Journal od Animal Science, Biologgy and Bioeconomy, VOL XXXVI (4), Lublin 2018
8 K. Nowak, B. Żmudzińska-Żurek: „ Czarna porzeczka – źródła witaminy C”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny nr 07-08; T. 54, s. 59-61.
9 M. Sikora, E. Hallmann, „Zawartość związków bioaktywnych w marchwi z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej w kontekście profilaktyki zdrowotnej”. Rocznik Państwowego Zakładu Higieny nr 03; T. 60, s. 217-220.
10 L. Bartkowski: „Nasiona lnu – naturalne źródła zdrowia i urody”. Chemik 2013, 67; 3, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, s. 186-191.