PoVITAj nowy dzień z energią i dobrym humorem!
Postaw na połączenie starannie dobranych płatków z pełnego
ziarna owsa,
kawałków suszonych owoców oraz mleka. W naszych
recepturach znajdziesz jedynie
starannie dobrane i sprawdzane pod względem bezpieczeństwa
żywności składniki.
Poznaj kilka naukowych ciekawostek o składnikach,
które znajdziesz w naszych owsiankach.
Poznaj moc naszych składników

PEŁNE ZIARNO OWSA
Nasze płatki owsiane dostarczane są jedynie od polskich
dostawców. Pochodzą z przerobu pełnego ziarniaka owsa, który
poddawany jest obróbce hydrotermicznej oraz płatkowaniu. Płatki NESVITA® charakteryzują się
delikatną strukturą i są w pełni naturalne. Badania pokazują, że ze względu na proces
produkcyjny i brak ingerencji w środek ziarna, ziarniaki owsa zachowują wszystkie wartości
odżywcze i mogą być spożywane po zalaniu zarówno zimnym jak i ciepłym płynem.
Płatki owsiane znajdziesz we wszystkich naszych produktach.
WYPIEKANE PŁATKI PSZENNE
Płatki pszenne to jedna z najbardziej znanych śniadaniowych przekąsek, z którą
warto powitać nowy dzień! Pomagają zacząć dzień z energią i są niezwykle sycące. Mają
ciekawy smak, są źródłem błonnika pokarmowego, a do tego idealnie sprawdzają się jako składnik
owocowych owsianek.
W produktach NESVITA® płatki pszenne wypiekane są z odrobiną
miodu. Aby miały więcej dobroczynnych właściwości, dodajemy do nich witaminy i składniki
mineralne.
OTRĘBY OWSIANE
Otręby owsiane powstają z zewnętrznej osłonki ziarna owsu.
Mają ogromne pokłady błonnika pokarmowego oraz składników
mineralnych, m.in. magnezu, żelaza i witaminy B, co pozytywnie wpływa
na organizm.
Otręby
w owsiankach NESVITA® są naturalne i dostarczane jedynie od polskich dostawców.
Pochodzą z owsa, który poddawany jest obróbce hydrotermicznej.
SIEMIĘ LNIANE
W jego małych ziarenkach kryje się wielka moc. Siemię lnianie
swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza bogatej zawartości składników
aktywnych biologicznie. Główną rolę odgrywa tu błonnik pokarmowy. Dodatkowo w nasionach znajdują
kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas oraz witamina B,
C i E10.
W produktach NESVITA® wykorzystywane są tylko naturalne
surowce.
TRUSKAWKI
Te słodkie owoce to nasza narodowa chluba! Są soczyste, mają cudowny kolor, a ich
pestki znajdują się na zewnątrz miąższu. Zdaniem naukowców truskawki są bogatym źródłem
witaminy C2, mającej właściwości antyoksydacyjne, oraz żelaza, które może przyczynić
się do zmniejszenia zmęczenia, zapobiega niedokrwistości, a także bierze udział w prawidłowym
pozyskiwaniu energii w procesach metabolicznych.
Truskawki w owsiankach NESVITA®
pochodzą od polskich dostawców. Poddane są procesowi liofilizacji, który pozwala zachować kolor
smak i wartości odżywcze jednocześnie odparowując wodę z owocu.
JABŁKO
W Polsce najbardziej znane odmiany jabłek to golden delicious, jonagold,
szampion, gala i spartan. Naukowcy uważają te niepozorne owoce za bogate źródło polifenoli,
błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych5,6 – zatem jedzcie
je na zdrowie!
Jabłka w owsiankach NESVITA® pochodzą od polskich dostawców.
Są to naturalne jabłka w formie suszonej, która nie zawiera żadnych innych dodatków.
MARCHEWKA
Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw. Jest nie tylko smaczna,
ale i zdrowa. To ogromne źródło beta-karotenu, które m.in. korzystnie wpływa na wzrok
i skórę oraz wspiera układ odpornościowy9.
W produktach NESVITA®
marchew otrzymujemy ze świeżego warzywa, które poddane jest suszeniu. To 100% produkt od polskich
dostawców, bez żadnych dodatków.
WIŚNIE
Wiśnie składają się w większości z wody i według badaczy
zawierają także całą masę witamin i składników mineralnych oraz flawonoidów, które
odpowiadają za intensywny kolor tych słodko-kwaśnych owoców.
W produktach
NESVITA® znajdziecie jedynie naturalne liofilizowane wiśnie, bez żadnych innych dodatków.
CZARNA PORZECZKA
Czarna porzeczka to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C8.
Ten malutki owoc ma nie tylko właściwości prozdrowotne, ale również
pomaga chronić komórki przed ich starzeniem.
Czarna porzeczka w owsiance NESVITA®
pochodzi od polskich dostawców, do tego jest naturalnie liofilizowana. Nie ma żadnych
dodatków, co pozwala jej zachować kolor, smak i wartości odżywcze.
MALINY
Maliny występują aż w 250 gatunkach. W Polsce najpopularniejsze są ich
różowe odmiany – mające lekko orzeźwiający, słodkawy smak. Według badań te wyjątkowe owoce znane
są ze sporej zawartości błonnika, witaminy A, C, E, PP i witamin z grupy B, a także
ketonów malinowych o właściwościach odchudzających4.
W owsiankach
NESVITA® znajdziecie polskie maliny bez żadnych zbędnych dodatków – po prostu naturalne
owoce w suszonej formie.
MIÓD
Miód wielokwiatowy to idealne połączenie bogactwa „tysiąca kwiatów”. W składzie
miodu znajdują się cenne składniki, które korzystnie wpływają na organizm, a sam miód ma
właściwości prozdrowotne, antyoksydacyjne i przeciwgrzybicze1.
W produktach
NESVITA® użyliśmy naturalnego, wielokwiatowego miodu, który powstał na bazie nektarów zebranych
przez pszczoły z różnych roślin miododajnych rozkwitających na łąkach, polach i w sadach.
CYNAMON
Cynamon stosowany jest od tysięcy lat w indyjskiej ajurwedzie oraz tradycyjnej
medycynie chińskiej jako składnik o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwbakteryjnym.
Ma niepowtarzalny, lekko ostry smak oraz intensywny aromat, który idealnie współgra ze słodyczą
polskich jabłek.
W produktach NESVITA® używamy jedynie w 100% naturalnego
cynamonu.
MLEKO
Zdaniem naukowców w mleku znajduje się wiele witamin, których potrzebujesz.
To również dobre źródło białka, tłuszczów i węglowodanów oraz składników
mineralnych1 – m.in. wapnia ważnego dla mocnych kości i magnezu – kluczowego
w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego oraz pracy szarych komórek.
Mleko w owsiankach
NESVITA® pochodzi od polskiego dostawcy. W wyniku odparowania wody z 3% mleka,
pozostaje mleko w proszku o 26% zawartości tłuszczu.
1 K. Żelazna, A. Popieralska: „Mleko i produkty mleczarskie w żywieniu
człowieka”, Przemysł Spożywczy, t. 57, nr 10/2003, s. 26-31.
2 A. Wawrzyniak,
M. Krotki, B. Stoparczyk: „Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw”, Katedra Żywienia
Człowieka SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Zakład Oceny Żywienia, Szkoła
Główna Gospodarstwa Wiejskiego Kierownik Katedry: prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger, Medycyna
Rodzinna 1/2011, s. 22.
3 E. Gherbi: „Związki polifenolowe w owocach i warzywach”,
Instytut Turystyki i Rekreacji, Akademia Wychowania Fizycznego, Dyrektor Instytutu: dr hab. prof. AWF
Ludwik Mazurkiewicz, Medycyna Rodzinna 4/2011, s. 112.
4 A. Baranowska, K. Radwańska,
K. Zarzecka, M. Gugała, I. Mystkowska: „Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus
idaeus L.)”, Probl Hig Epidemiol 2015, 96 (2): 406-409.
5 A. Malik, B. Kiczorowska,
J. Zdyb: „The content of phenolic acids in the edible parts of selected varieties of apples”.
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2009, 60 (4), s. 333–336.
6 A. Wojdyło, J. Oszmiański,
P. Bielicki: „Chemical composition, phenolic compounds and antioxidant activity of three varieties of
apple from organic and conventional farming”. J Res Appl Agric Engng. 2010, 55 (4),
s. 173–177.
7 M. Ossowski, B. Nowakowicz-Dębek, Ł. Wlazło, M. Kasela:
„Przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości miodu – badania wstępne”. Journal od Animal
Science, Biologgy and Bioeconomy, VOL XXXVI (4), Lublin 2018
8 K. Nowak, B. Żmudzińska-Żurek:
„ Czarna porzeczka – źródła witaminy C”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny nr 07-08; T. 54,
s. 59-61.
9 M. Sikora, E. Hallmann, „Zawartość związków bioaktywnych w marchwi
z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej w kontekście profilaktyki zdrowotnej”. Rocznik
Państwowego Zakładu Higieny nr 03; T. 60, s. 217-220.
10 L. Bartkowski:
„Nasiona lnu – naturalne źródła zdrowia i urody”. Chemik 2013, 67; 3, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin
Zielarskich, s. 186-191.