Błonnik rozpuszczalny

Błonnik rozpuszczalny

Część związków zaliczanych do błonnika pokarmowego ma zdolność rozpuszczania się w wodzie. Są to substancje takie jak śluzy, gumy, pektyny, beta-glukany, skrobia oporna, frukto-oligosacharydy i wybrane hemicelulozy. Dobrym źródłem tej frakcji błonnika jest m.in. babka płesznik, płatki i otręby owsiane, porzeczki, agrest, jabłka czy np. popularny dodatek do żywności guma guar.

Błonnik rozpuszczalny w wodzie ma zdolność do tworzenia żeli w przewodzie pokarmowym. Pęcznieje w żołądku, daje na dłużej uczucie sytości, a także obniża tempo wchłaniania glukozy do krwi. Wpływa także na obniżenie stężenia „złego” cholesterolu frakcji LDL. Poza tym łatwiej ulega procesowi fermentacji prowadzonym przez mikroflorę w jelicie grubym. Błonnik rozpuszczalny w wodzie sprzyja namnażaniu się korzystnych bakterii jelitowych. Pomaga utrzymać optymalne pH w jelitach.

 

Źródła:
1. Marek Gibiński, Dorota Gumul, Jarosław Korus. Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 49 – 6
2. Anna Platta. Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 86, 2014
3. Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl. Hig. Epidemiol. 2015, 96(1): 57-63
4. Paulina Krupińska, Magdalena Zegan. Βeta-glukan – wybrane korzyści zdrowotne ze szczególnym uwzględnieniem jego wpływu na gospodarkę lipidową. Bromat. Chem. Toksykol. – XLVI, 2013, 2, 162 – 170